Летопис 2021/2022

Летопис ОШ Влада Обрадовић Камени за школску 2021/22. годину

Организација рада у школској 2021/22. години

   У школској 2021/22. години у школи Влада Обрадовић Камени било је 17 одељења, 8 у нижим и 9 у вишим разредима. На почетку школске године у млађим разредима је било 168 а у старијим 166, што је укупно 334 ученика.    Услед епидемиолошке ситуације, настава се у школској 2021/22. години одвијала тако што су сва одељења имала своје учионице, уместо у кабинетима. Настава из предмета Техника и технологија и Информатика и рачунарство одвијала се у посебним кабинетима, а предмет Физичко васпитање у фискултурној сали.    У складу с актуелном епидемиолошком ситуацијом изазваном пандемијом вируса ковид 19 израђен је посебан оперативни план рада школе за организацију наставе у ванредним околностима. Организација рада направљена је према стручном упутству за организацију и реализацију образовно-васпитног рада у основној школи за школску 2021/22. годину у складу с упутством о мерама заштите здравља ученика и запослених.

Активности у току школске 2021/ 22. године

*Сви реализовани садржаји разматрани су на седницама Стручних већа.

1. 9. 2021. Пријем првака

4. 10. 2021. Учитељице одељења 4/1 и 4/2 Драгана Томашевић и Сњежана Солдо, као и директорка и психолог школе, присуствовале родитељском састанку у вртићу „Балончићи“, разговарале са родитељима предшколаца – будућих првака и представиле своју школу.

29. 10. 2021. Ученици 8.разреда посетили су Јавни акваријум и тропикаријум.

18. 11. 2021. Одржан је маскенбал за ученике старијих разреда уз прављење маски, колажа за зидове и тематске часове на тему јесени, обичаја и веровања која се за њу везују. У организацији овог дођагаја строго је вођено рачуна о поштовању епидемијских мера и прописа. Свечани дефиле под маскама одржао се у дворишту школе.

7. 12. 2021. Одржана је почетна радионица у оквиру пројекта организације Шкоград у нашој школи. За рад су одабрани ученици одељења 5/1 и 5/2. Циљ овог пројекта био је да наши ученици кроз креативност долазе до нових сазнања и да усвоје васпитне вредности. На првој радионици са ликовним уметницима правили су тродимензионалне фигуре од папира.

10. 12. 2021. Ученици старијих разреда су правили колаже како би обележили 60годишњицу доделе Нобелове награде Иви Андрићу.

13. 12. 2021. На другој радионици са Шкоградом наши петаци су правили 3Д пахуљице за школски хол.

18. 12. 2021. На огледном часу ученици осмог разреда наше школе такмичили су се у матурском квизу. Намера нам је била да спојимо лепо и корисно, односно, да наша деца уче кроз игру и да негују тимски дух и здраву такмичарску атмосферу. На квизу су била заступљена разноврсна питања из различитих области, тако да је свако од ученика могао да да допринос својим учешћем. Овакви часови нам служе да се забавимо и да се на време припремимо за полагање завршног испита.

20.12.2021 – 24.12.2021. Хуманитарна акција Црвеног крста под називом „Један пакетић много љубави“. У акцији су учестовали наши ученици и наше особље.

20. 12. 2021 – 30. 12. 2021. Наши ученици нижих и виших разреда учествовали су у припреми новогодишње декорације за школу.

23. 12. 2021. Након што смо научили сва слова, дошло је време да упознамо своје првачиће са школском библиотеком.

29. 12. 2021. Свечана приредба поводом Нове године за ученике наше школе од 1. до 4. разреда. Приредбу су припремиле учитељице Снежана Стефановић, Мирјана Дабановић ( драмска секција ) и Драгана Томашевић ( рецитаторска секција ).

30. 12.2021. Свечана приредба поводом Нове године за децу запослених узраста до 12 година. Организована је и подела пакетића као и фотографисање са Деда Мразом.

27. 1. 2022. Школска слава, Свети Сава, обележена је у складу са епидемијском ситуацијом. Наши ученици су рецитовали пригодне песме и одломке, певали песме и украсили пано својим цртежима. Колектив је у зборници дочекао свештеника који је освештао славски колач и жито.

21. 2. 2022. Дан матерњег језика обележен је у библиотеци прављењем паноа на коме су се кроз писмо и илустрацију нашле оне речи нашег матерњег језика које су наши ученици сматрали посебно значајнима.

28. 2. 2022. Национални дан књиге обележили смо читајући гласно у библиотеци школе. У гласном читању учествовали су ученици одељења 5/1 и 5/2, као и 8/1 и 8/2.

1. 3. 2022. На трећој радионици са Шкоградом ученици 5. разреда су по узору на своје силуете правили шетаче из маште.

7. 3. 2022. У библиотеци је са ученицима 8. разреда поводом Дана жена припремљен аудио прилог о знаменитим женама. Он је окачен на јутјуб канал школе.

8. 3. 2022. Ученици 5. разреда су на радионици са Шкоградом обележили Дан жена прављењем транспарената посвећених лепим жељама за жене које су значајне у њиховом животу.

24. 3. 2022. Ученици одељења 7/2 имали су са библиотекарком радионицу о вршњачком насиљу.

25. 3. 2022. Ученици одељења 4/1 имали су са библиотекарком радионицу о екологији и бризи за животну околину.

29. 3. 2022. У организацији Шкограда водили смо ученике 5. разреда да гледају филм „Лето када сам научила да летим.“

5. 4. 2022. Селма Аљит, ученица одељења 8/1, освојила је 1. место на градском такмичењу у соло певању.

9. 4. 2022. Теодора Зејак, ученица одељења 6/1, освојила је 3. место на градском такмичењу из српског језика. Ученице које су оствариле успех на такмичењима школа је наградила књигама.

18. 4. 2022. На креативној радионици са Шкоградом на наменском дрвеном кругу у дворишту наши ученици су правили фигуре од картона.

20. 4. 2022. Са ученицима 5. разреда посетили смо Народни музеј, где смо погледали занимљиву изложбу о зенитизму, потом смо имали креативну радионицу и дружење са дигиталним ликом пећинског човека.

21. 4. 2022. Приредба поводом пријема гостију из турске амбасаде, за ученике од првог до четвртог разреда ( учествовали су чланови драмске и рецитаторске секције млађих разреда).

16. 5. 2022. Након бројних радионица библиотечке секције, нашу школу су посетиле библиотекарке Градске библиотеке како би процениле достигнућа наших ученика у пројекту „Читалачка значка 2022“. Библиотекарке су разговарале са ђацима о прочитаним делима и након заједничког тумачења, десеторо њих је награђено за изузетан успех.

17. 5. 2022. Нашу школу су посетили представници фудбалског клуба Црвена звезда. Они су се дружили са нашим ученицима, поклонили им албуме за сличице, као и карте за утакмицу.

20. 5. 2022. Ученици 7. и 8. разреда наше школе су, уз пратњу наставника и директорке школе, присуствовали Дану сећања на жртве фашизма у Другом светском рату на Јеврејском гробљу на Лединама. Захваљујемо се организаторима: Удружењу бораца НОР-а Нови Београд, Удружењу „Стара Бежанија“, Покрету социјалиста ГО Нови Београд, Креативној учионици „Борац“ и посебно представнику организације Ранку Спалевићу на позиву и жељи да међу омладином заједнички негујемо културу сећања и поштовања.

25. 5. 2022. Ученици 8. разреда су у библиотеци припремили репортажу о народним херојима, посебно о Влади Обрадовићу Каменом, поводом Дана школе.

26. 5. 2022. У холу школе је постављена изложба о историјату школе и о хероју Влади Обрадовићу Каменом, у част Дана школе.

27. 5.2022. Свечана приредба поводом Дана школе, за ученике од првог до осмог разреда (учествовали су чланови драмске и рецитаторске секције млађих и старијих разреда и школски хор).

1. 6. 2022. Ученици нижих разреда наше школе били су на једнодневном излету у Радмиловцу. У току посете ђаци су имали осам радионица на којима су видели и радили различите ствари: тражили су благо на гусарском броду, певали су, посетили су мини зоолошки врста ретким врстама животиња из Србије, пловили су чамцем, посетили су акваријуме у којима се налазе ретке или истребљене рибе и друге животиње које су живеле поред Дунава, гледали су документарни филм о Малом Дунаву, видели су птице и мање животиње које живе уз реку и посетили су Рибарско острво. Веома нам је битно да излети на које водимо своје ученике буду спој лепог и корисног и да деца кроз игру и забаву много тога новог науче и доживе.

2. 6. 2022. Ученици старијих разреда наше школе ишли су такође на једнодневни излет, обилазећи Сребрно језеро, Рам и Голубац. Овакав излет сматрали смо погодним за стицање различитих знања из историје и географије и за уживање у природним лепотама наше земље.

11. 6. 2022. У дворишту је организована опроштајна забава поводом краја школске године за ученике осмог разреда.

21. 6. 2022. Награђени чланови библиотечке секције заједно са библиотекарком присуствовали су завршној манифестацији пројекта Читалачка значка у свечаној сали Политехничке школе где је уприличен културноуметнички програм и разговор са књижевницом Иваном Нешић. Поносни смо што је ове школске године 39 ученика наше школе освојило Читалачку значку, а чак десеторо је награђено за изузетан успех у тумачењу књижевних дела. Посебно нам је значајно што смо међу похваљеним читаоцима имали представнике сваког од осам разреда. Циљ нам је био пре свега да код ученика кроз индивидуалне активности и кроз радионице у библиотеци развијемо љубав према књижевности и читалачке навике, како бисмо у ери хиперпродукције и прешироке доступности сензација неговали истинске вредности у животима деце.

24. 6. 2022. Традиционално, на крају школске године одржана је Шеширијада. То је догађај за који ученици првог разреда сами праве шешире од хартије и украшавају их на различите начине, показујући своју креативност. На сам дан Шеширијаде прваци шетају и свима показују резултате свог рада на шеширима, јер и наши најмлађи треба да буду поносни на себе и на свој учинак и да се осећају посебно. На тај начин одгајамо децу која ће кроз живот ићи наоружана самопоуздањем и вером у себе. На Шеширијади смо имали и гошћу, Тању Лебовић из издавачке куће Propolis Books, која нам је представила књиге овог издавача и заинтересовала децу за читање кроз одломке из књиге „Кућа од медењака“ Ајвара Тоура Бенедиктсона.

27. 6. 2022. На још једној радионици са Шкоградом на отвореном деца су правила скулптуре од картона, а онда је свако свој рад придружио заједничкој фигури, коју су на крају опет заједно раставили. Трудимо се да на овај начин код деце негујемо и индивидуалност и тимски дух и да ове две потребе међусобно уклопимо на најбољи могући начин.

1. 7. 2022. Градска општина Нови Београд доделила је поклоне нашим најбољим ученицима осмог разреда. Додели су у пратњи директорке школе и разредног старешине присуствовали следећи ученици: наш ученик генерације, Елена Дивовић, носиоци Вукове дипломе: Селма Аљит, Ана Ћирковић и Дина Ходић и спортиста генерације, Амир Баљија.

2. 7. 2022. Одржана је подела ђачких књижица, при чему су ученици који су остварили изузетан успех (5,00) награђени књигама.

3. 7. 2022. Прваци су се симболично опростили од првог разреда пуштањем балона у вис.

5. 7. 2022. Наши ученици 5. разреда учествовали су на конкурсу Народног музеја „Да ли ме чујете“, а чак четири наша цртежа нашла су се на изложби ученичких радова. То су цртежи Исљама Исмајљија, Кристијана Гашија, Кујтима Брахимија из 5/1 и Дајима Брахимија из 5/2. Такмичари су имали задатак да у зенитистичком маниру, не обазирући се на правопис, радослед речи и друга правила, представе оно што им у њиховом окружењу или у свету смета или што би волели да промене и углавном су се у својим радовима бавили еколошким темама и ратом. На овај начин одгајамо друштвено освешћену децу која ће једног дана постати савесни и одговорни грађани који критички посматрају друштвене појаве око себе и реагују на одговарајући начин.

6. 7. 2022. У оквиру Шкоград пројекта, наши ученици су учествовали у украшавању зидова који окружују парк у близини школе. Поносни смо јер су деца стрпљиво, пажљиво и посвећено радила на сваком детаљу, радујући се што могу да допринесу томе да окружење у коме живе лепше изгледа и да сви наши суграђани буду задовољни.

8. 7. 2022. Ученици 5. разреда су посетили изложбу Ервина Вурма „Један минут заувек“, где су проучавали необичне односе простора и времена, као и занимљиве пропорције предмета.