Ваннаставне активности

ТДК

Поред деце, креативци и маме

Креативна радионица ученика другог и четвртог разреда је у свом раду отишла корак даље. У рад је укључила и родитеље! „Decoupage“ је увек занимљив и примењив, зашто не, и у породици!

1 2

Мајке су брзо училе и „дела“ нису изостала.

3 4

Учитељица Сњежана Солдо је успела да свој снажни креативни карактер пренесе колегиници Зорици Вигњевић и с њом, уз групу креативних ученика, који су „вирус креативности“ усадили својим мајкама, организовала богату продајну изложбу.

5 6

 

Уђи у бајку

Оно по чему је општина Нови Београд позната и препознатљива нису само солитери, базен „11. април“, мостови и радне акције које су је створиле, већ и школски библиотекари који младалачки дух Новог Београда подржавају и развијају. Овог пута су у оквиру Стручног већа библиотекара новобеоградских основних школа покренули пројекат „Уђи у бајку“.

IMG_3476 IMG_3477

Од марта до маја 2015. године су трајале активности у седам основних школа: „ Бранко Радичевић“, „Влада Обрадовић Камени“, „ Ђуро Стругар“, „Иван Гундулић“, „Краљ Александар I“, „Марко Орешковић“ и „Радоје Домановић“. Студенти глуме (мастер) Факултета драмских уметности: Анита Стојадиновић, Јелисавета Караџић и Милош Ђуровић у класи професора Срђана Карановића су читали руске бајке ученицима од првог до четвртог разреда. Ученицима првог разреда је читана бајка „Златна рибица“, другацима „Принцеза – жаба“, трећацима „Бајка о Ивану царевићу, жар-птици и суром вуку“, док су ученици четвртог разреда могли чути „Василису Прекрасну“. У читаву причу су се укључили наставници руског језика и ученици старијих разреда, који су читањем текстова на изворном језику, дочарали сву нежност и тананост руског језика за који је Ломоносов рекао да има „великолепие гишпанского, живость французского, крепость немецкого, нежность италианского, сверх того богатство и сильную в изображениях краткость греческого и латинского языков“.

IMG_3508 IMG_3511

Након читалачких часова ученици првог и другог разреда су илустровали бајке, а ученици трећег и четвртог разреда су писали своје бајке. Тако су на најлепши начин дошли до изражаја дечја маштовитост и таленат да проникну у дубине људске душе, да открију разлику између добра и зла, племенитости и похлепе, да уоче узроке и последице људског понашања на које често и одрасли забораве. О људскости, лековитости праштања, потреби чињења добрих дела и чаролији коју око себе стварају и шире здружене доброта и храброст могли смо учити и научити од деце.

IMG_3493

Најбољи литерарни и ликовни радови су награђени у среду, 20.маја 2015. године у сали МЗ „Сава“, коју је за ту прилику великодушно уступила локална заједница, позната по томе што здушно подржава рад својих библиотекара. Пригодни поклони којима су даривани ученици ( играчке фирме Dexy Co Kids и књиге које су сами библиотекари одвојили) мали су знак пажње и награда за све осмехе, радост и задовољство које се могло осетити на сваком кораку. Да овај свечани тренутак буде још лепши учинили су и легендарна Зорица Симовић и ученици-полазници драмског студија „Бајка“ својим извођењем представе „Кума није дугме“.

Уз обећање школских библиотекара да ће и наредне године бити нових и корисних збивања, потврдила се снага добре енергије која се све више и упркос свему шири: у давању је награда. Дајући другима радост и срећу и сами бивамо њоме испуњени. Тако смо улазећи у ову новобеоградску бајку постали њен део.

Јасмина Радовановић, библиотекар

ОШ „Влада Обрадовић Камени“

 

 

ЈР

Светски дан књиге за децу

Овогодишњи Светски дан  књиге за децу – 2. април обележен је великим успехом ученика наше школе: Милица Давидовић, ученица III1 је освојила прво место, а Ива Тоншић, ученица IV2 треће место на литерарном конкурсу Библиотеке града Београда „(НЕ) ЧИТАЈТЕ МОЈ ДНЕВНИК“. Свечана додела награда је уприличена у Дечјем одељењу „Чика Јова Змај“.

У присуству великог броја деце, наставника, библиотекара, родитеља и других бројних гостију, директорка Библиотеке града Београда, Јасмина Нинков, отворила је свечаност. Празник дечје књиге увеличали су својим наступом ученици Музичке школе „Јосип Славенски“.

На основу одлуке жирија, који су чинили библиотекари и списатељица за децу Виолета Јовић, додељене су награде ауторима најбољих и похваљених литерарних радова из Србије и дијаспоре пристиглих на конкурс. Награђени ученици су бесплатно учлањени у градску библиотеку и награђени дипломама и књигама ИК „Креативни центар“ која је донирањем књига подржала ову манифестацију. Награђени радови ће бити објављени на страни „Политика за децу“ листа Политика.

1 2

 

ЈР

Читалачки час

У оквиру пројекта „Уђи у бајку“ одржани су 31. марта 2015.год. читалачки часови на којима је глумица Јелисавета Караџић читала руске народне бајке ученицима млађег узраста: прваци су чули бајку “ ЗЛАТНА РИБИЦА“, други разред бајку „ЖАБА-ПРИНЦЕЗА“, трећи „БАЈКУ О ЦАРЕВИЋУ ИВАНУ, ЖАР-ПТИЦИ И СУРОМ ВУКУ“, док су ученици четвртог разреда слушали „ВАСИЛИСУ ПРЕКРАСНУ“ . Професор руског језика Сења Стефановић је читала на руском језику делове бајки и разговарала са  ученицима о руској култури и обичајима.Након читања бајки ученици првог и другог разреда ће илустровати прочитану бајку, а ученици трећег и четвртог разреда писати своје бајке.

3 4

 

ЈР

Посета Девете гимназије

Библиотечка секција старијих разреда, као и ученици осмог разреда ОШ „Влада Обрадовић Камени“ заинтересовани за упис у Девету гимназију„Михаило Петровић Алас“, посетили су библиотеку гимназије. Ученике је поздравио директор Дејан Јосиповић, а о раду школе, условима школовања и ваннаставним активностима ђацима су говорили библиотекарка Наташа Марковић Атар и психолог Виктор Вицановић.

Посету је организовала Јасмина Радовановић, библиотекрка.

deveta1 deveta2

 

 

ТДК

Библиотечке активности

Библиотечка секција ОШ „Влада Обрадовић Камени“ је почетком марта 2015. године посетила библиотеку Дома културе „Студентски град“, а у ГО Нови Београд присуствовала завршној свечаности посвећеној јубилеју Бранка Ћопића, једног од најплоднијих српских писаца за децу.

Посете је организовала и реализовала Јасмина Радовановић, библиотекарка.

bibl1 bibl2

 

 

ТДК

Књижевна олимпијада

На Књижевној олимпијади ученика основних школа Новог Београда одржаној 22. фебруара 2015. године у школи “ Надежда Петровић“ , школу „Влада Обрадовић Камени“ представљале су ученице осмог разреда Ана кошевић, Анастасија Бубања, Александра Кајганић и Нина Стегњајић.

Ана Кошевић и Анастасија Бубања су освојиле по 17 поена и заузеле друго место, док је Александра Кајганић освојила 14 поена , а Нина Стегњајић 10 поена.

Ученице је припремала Татјана Симић, професор српског језика.

 

ТДК

Рецитатори

Општинско такмичење рецитатора од ржано је 24. фебруара 2015. године у организацији „Пријатеља деце Новог Београда“.

Ренато Мехмети, ученик шестог разреда, песмом „Граматика срца“ аутора Душка Радовића, освојио је прво место. Њега је припремала Снежана Арсеновић, професор српског језика.

У категорији млађих разреда песму „Слаткиш- песма“ ауторке Љиљане Мргић рецитовала је Ема Амити, ученица трећег разреда, а њу су припремале Драгана Томашевић и Зорица Вигњевић, учитељице.

 

ТДК

Школско такмичење из биологије

На недавно одржаном Школском такмичењу из биологије ученика од V до VIII разреда учествовала су 29 такмичара.

Пети разред су представљала 8 ученика, а на Општинско такмичење су се пласирали Боце Нина са 85 бодова и Деспотовић Наталија са 75 бодова.

Шести разред су представљала 12 ученика, а на Општинско такмичење су се пласирали Стефан Броћиловић са 86 бодова, Ренато Мехмети са 84 бода и Стефан Комленовић са 83 бода.

Седми разред су представљала 3 ученика и нико се није пласирао на Оопштинско такмичење.

Осми разред су представљала 6 ученика, а на Општинско такмичење су се пласирали Анастасија Бубања са 100 бодова, Ана Кошевић и Александра Кајганић са 92 бода.

             Ученике је припремала Весна Нешић, професор биологије.

 

ТДК

Општинско такмичење из Физике

Општинско такмичење основних школа из физике одржано је 07. фебруара 2015. године у ОШ „Лаза Костић“ у Новом Београду . Нашу школу су представљала три ученика шестог разреда: Стефан Броћиловић, Ренато Мехмети и Драгана Митровић.

У конкуренцији од 659 такмичара, наши ученици су постигли следећи резултат: Стефан Броћиловић 61 поен, од могућих 100, Ренато Мехмети 34 и Драгана Митровић 14 поена.

Ученике је припремала Весна Јањић, професор физике.

 

 

ТДК

          Соло певачи

На недавно одржаном Општинском такмичењу соло певача „Златна сирена“, у организацији „Пријатеља деце Новог Београда“ ,  наши ученици су успешно учествовали и освојили:

Друго место: Селма Аљит, Амела Аљит, Санела Рахманај и Алберт Краснић;

Треће место: Елма Балија, Марија Боце, и Леонтина Топић.

Ученике је припремала Мирјана Јовичић, наставник музичке културе.

 

ТДК

Школско такмичење из математике

У петак, 30. јануара 2015. године, је одржано школско такмичење ученика четвртог разреда из математике. На такмичењу је учествовало 14 ученика , који су постигли следеће резултате:

Филиповић Наталија- 100 бодова, Броћиловић Ања- 100, Бубања Владимир- 100, Марковић Катарина- 100, Тоншић Ива- 80 бодова, Брацановић Марина- 80, Махмути Силма- 80, Королија Милица- 80, Јанковић Никола- 70, Црнобрња Никола- 60, Жижовић Алекса- 60, Медош Марија- 50, Зулфикари Арнела-45 и Бојанић Сергеј- 40 бодова.

Ученици који су освојили 100 и 80 бодова на школском такмичењу пласирали су се за општинско такмичење.

Ученике је припремала и организовала такмичење учитељица Сузана Јевтимијевић.

Свим учесницима на такмичењу се захвљујемо, а пуно успеха и среће желимо онима који ће учествовати на општинском такмичењу.

mat1 mat2

ТДК

Посета 59. међународном сајму књига
Чланови библиотечке секције и Јасмина Радовановић, библиотекарка, и ове године су посетили сајам књига у Београду.
Њихова посета  је првенствено везана за програме за децу и младе „Бескрајна прича“ који су се одвијали у Дечјем павиљону.
Чланови секције су учестовали у панел дискусијама и трибинама: Приче никад доста, Једна неснимљена серија и Велике пустоловине и том приликом упознали пуно писаца за децу.

sajam1 sajam2

 

 

 

ТДК

Наш допринос Дечјој недељи

У оквиру „Дечје недеље 2014“ у новобеоградском Центру „Сава“ организована је 19. „Ревија стваралаштва деце и младих Београда“ у организацији Пријатеља деце Општине Нови Београд. Основна школа „Влада Обрадовић Камени“ представила се хорским певањем ученика старијих разреда и ликовним радовима ученика млађих разреда.

На штанду изложбеног простора Центра „Сава“ приказани су ликовни радови ученика млађих и старијих разреда, као и рукотворине ученика млађих разреда осмишљене на креативним радионицама.

1 2

Школа је на свој начин и у свом амбијенту обележила „Дечју недељу“ и уједно поздравила прваке. Хор старијих разреда и рецитаторска и драмска секција трећег и четвртог разреда су у холу школе извели краћи програм.

3 4

Да све протекне у доброј атмосфери потрудули су се наставници музичке културе, учитељице из креативне радионице и рецитаторско-драмске секције.

 

 

 

ЧИТАЛАЧКА ЗНАЧКА

ЈР

Такмичење „Читалачка значка 2014“ одржано је у понедељак 28. априла 2014. године у школској библиотеци. Ове школске године 54 ученика је освојило „Читалачку значку“, а 16 ученика је награђено на општинском нивоу. Библиотекар Народне библиотеке „Вук Караџић“ Гордана Ђаковац је прегледала читалачке дневнике и разговарала са ученицима о прочитаним књигама.

Надамо се да ће ученици подржати ову манифестацију и наредне школске године. Свим учесницима честитамо од срца.

Značka

I1Виторовић Јована, Гудељевић Вељко, Кошевић Александар, Митровић Ирена, Мурати Ален, Прчетић Јована

I2 Бајрами Алма, Бојанић Андреј, Бојанић Лана, Јелесић Карађорђе, Јосовић Андреј, Дибран Анђела Андреа, Доброта Тијана, Маџарац Валентина, Милосављевић Маријана, Садрија Един, Сепер Сара,

Садријев Леонардо, Степановић Зорана, Ширца Душица;

II1 Амити Ема, Балија Сали, Давидовић Милица, Мехмети Дамир, Михајловић Огњен, Михајловић Филип, Татари Бењамин, Тахири Рамaн;

II2 Поповић Анђела, Стојић Сара, Ћошабић Андреа;

III1 Филиповић Наталија;

III2 Брацановић Марина, Тоншић Ива, Топић Магдалена;

III3 Королија Милица

IV1 Балија Елма, Алијевић Вероника, Коњуховац Дијана;

IV2 Боце Нина;

IV3 Деспотовић Наталија, Јовановић Анђела, Коњевић Магдалена, Крстић Тамара;

V1 Комленовић Стефан, Митровић Драгана;

VI1 Рахманај Сара;

VI2 Алијевић Лаура, Аљит Амела;

VII1 Бубања Анастасија; Кајганић Александра;

VII2 Кошевић Ана, Рахмани Ванеса, Топић Леонтина;

НАГРАЂЕНИ: Прчетић Јована, Бојанић Андреј, Амити Ема, Михајловић Филип, Брацановић Марина, Тоншић Ива, Коњуховац Дијана, Боце Нина, Деспотовић Наталија, Комленовић Стефан, Алијевић Лаура, Бубања Анастасија, Кајганић Александра, Кошевић Ана, Рахмани Ванеса, Топић Леонтина.

 

Библиотечка секција старијих разреда

Чланови библиотечке секције старијих разреда, у пратњи библиотекара Јасмине Радовановић,  је у среду, 9. априла 2014.године посетила Јеврејски историјски музеј. Са животом и обичајима Јевреја кроз историју ученике је упознала управник музеја. Чланови секције су стекли нова сазнања о једном народу кроз бројне експонате који су брижљиво сакупљани од 1948. године, када је музеј отворен.

GetAttachment[1] (2) GetAttachment[1]

Чланови секције су највеће интересовање показали за јеврејску ношњу и одевне предмете, као и експонате из логора  за време Другог светског рата.

Музеј је поклонио четири књиге нашој школској библиотеци.

Чланови секције су  у галерији Атријума Библиотеке града Београда погледали изложбу „Свет кроз сликовнице“. коју су приредили Креативни центар и Градска библиотека.

 

Библиотечка секција млађих разреда

Поводом Светског дана дечје књиге, у среду 2. априла 2014. године чланови библиотечке секције млађих разреда су посетили Дечје одељење и огранак „Фонтана“ библиотеке „Вук Караџић“ у Новом Београду.

За библиотечку сек...

Ученике је поздравила и упознала са радом библиотеке др Драгана Малић. У спонтаном разговору ученици су причали о својим  омиљеним књигама,  говорили стихове, певали… Затим су разгледали сликовнице, књиге, енциклопедије…

Погледали су и  изложбу одабраних ликовних радова на тему „Књижевни јунак“.

 

 

Математичка секција трећег разреда

Чланови математичке секције  трећег разреда, коју води учитељица Сузана Јевтимијевић, учествовали су на међународном тест такмичењу „Кенгур без граница“ у организацији Друштва математичара Србије.

Математичка секција - kopija       GetAttachment[1] (2)

Ово такмичење се одржава сваке године, трећег четвртка у месецу, у 10,00 сати. Време одржавања такмичења је јединствено у свету, а ове године се одвијало 20. марта.

Такмичење спроводи школска комисија, а прегледање тестова је у ДМС-е.

Генерација трећака, коју води учитељица Сузана, учествовала је ове године и на Општинском такмичењу из математике и постигла веома успешне резултате.