Светска премијера филма „Злогоње“

У Торонту ће се у периоду између 9. и 18. марта одржати ново издање „ТИФФ Кидс“ фестивала, званичног огранка Торонто Интернатионал Филм Фестивала, најпрестижнијег и најзначајнијег филмског фестивалу на северноамеричком тлу; „ТИФФ Кидс“ у фокусу има филмове намењене деци, а ове године је, како је јуче и официјелно обелодањено, у званичан програм уврштен и један нови српски филм. Реч је о остварењу „Злогоње“, целовечерњем редитељском дебију младог Рашка Миљковића.
Ова српско-македонска копродукција настала је под придуцентским вођством (такође дебитанткиње) Јоване Караулић и куће Акција продукција, а уз подршку Филмског центра Србије. Филм је режирао дебитант Рашко Миљковић, а сценарио, настао по мотивима књиге О дугмету и срећи Јасминке Петровић, дело је Марка Манојловића и Милоша Кречковића. Копродуцент је македонска продуцентска кућа Dream Factory.


Директор фотографије је још један дебитант – Микша Анђелић, а прво професионално засдужење на целовечерњем филму има и костимографкиња Милена Миленковић. Монтажер Злогоња је Ђорђе Марковић, док је сценограф искусни Аљоша Спајић. Улоге тумаче деца Михајло Милавић и Силма Махмути, као и Јелена Ђокић, Бојан Жировић, Дубравка Ковјанић, Олга Одановић, Јелена Јованова, Стела Ћетковић, Милутин Милошевић, Милена Предић и Матија Поповић.


Синопсис гласи: Ово је прича о Јовану, дечаку од десет година који је рођен са парцијалном церебралном парализом. Цео његов живот је условљен тим стањем и мисли да га сви остали виде кроз њега. Кроз своју машту Јован бежи у свет фантазија у којима, неспутан својим физичким недостатком, је слободан да уради и буде ко год пожели. Ненадано у његово одељење стиже нова ученица Милица. Милица мало по мало пробија зид који је Јован изградио око себе да би се сачувао од емотивног повређивања и позива га у авантуру ослобађања њеног оца од његове нове жене, Милицине маћехе, за коју верује да је вештица и да га је зачарала…


Филм су инситуционално подржали: Филмски центар Србије, МЕДИА програм Креативна Европа, Македонска филмска агенција, Министарство просвете Републике Србије, Град Београд и Општина Стари град. Злогоње ће, у организацији агента продаје у свету, берлинске куће Плуто Филм, бити представљене у оквиру маркета Берлинског филмског фестивала.

Извор: Филмски Центар Србије