Школабораторија будућности

Почетком новембра је у нашој школи било веома живо и весело, јер је прослављен важан јубилеј пропраћен креативним радионицама под називом „Школабораторија будућности”. Наиме, 5. новембра су у нашу школу дошли бројни гости – уважени професори факултета, јавне личности, представници више удружења, а сви са циљем да заједно обележимо 40-годишњицу од оснивања „Шкозоришта” и „Школигрице”.

Њихов оснивач и врло уважени драмски педагог Љубица Бељански Ристић поздравила је госте и рекла да удружење „Шкоглед” и ученике наше школе, са библиотекаркама које су радиле месецима са њима, сматра настављачима 40-годишње ШК традиције креативног драмског рада с децом. Гости ове свечаности посетили су три часа, на којима су им ученици наше школе показали како они замишљају школу будућности. То су: Шкосмос, Шкњиготека и Шкодом. На часу Шкосмоса могли су се упознати са небеским телима на необичан начин. Био је то час о љубави, животу, срећи, злу, смрти, знању, инспирацији, добру и лудости. У Шкњиготеци сачекале су их књиге које лете и раде још разне необичне ствари. Али, најважније од свега, учесници су успели да направе заједничке приче од реченица из различитих књига које су оживљавали. Желели смо да омогућимо сваком од нас да буде у улози ствараоца и да осети при том радост. На часу Шкодома гости су осетили кућну атмосферу у школи и упознавали се међусобно на необичан начин – кроз игре, плес и домаћу кухињу. Многе маме су се потрудиле да послужење буде богато и врло укусно.

Након часова сви ђаци су имали заједничке активности, јер нам је и то веома важно у „Школабораторији будућности”. Најпре смо заједно у холу гледали филм о школи будућности који је настао на видео радионицама у летњој школи „Школабораторија 001”. Филм приказује замишљену школу са ђацима који обожавају да маштају и спавају, али у којој уче и да лете у облицима спаволета, ходолета и пливолета. Затим смо се фотографисали у једном веееееликом раму како бисмо имали успомене из будућности! Написали смо и разгледнице које су биле адресиране на разне институције које се баве образовном политиком у нашој земљи, тј. оне чији је посао да осмишљавају школе будућности.