Жива библиотека

После летње паузе, били смо узбуђени да се вратимо активностима у школи. Дан пре овогодишњег повратка у клупе, увод у јесење акције и повод за поновно окупљање у комшилуку био је пројекат Жива библиотека.

Уз подршку удружења „Шкоглед”, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва и Центар за интерактивну психологију упознали су у нашој школи наставнике/це, библиотекарке и ђаке са „живим књигама” – младим Ромима и Ромкињама који су причали приче из својих школских дана.

„Читаоци” су имали прилику да кроз разговор са „живим књигама” сазнају како су се ови млади људи изборили са предрасудама и стереотипима када су били ђаци.

Намера ове активности била је оснаживање деце да потраже подршку када се суочавају са дискриминацијом, као и подизање свести о искуствима ромске деце у школском образовању и о важности подршке ученицима/-ама из осетљивих група.

У школи је овај пројекат реализован јер мислимо да је важно да знамо да нисмо сами када се суочавамо са неправдом, као и да постоје механизми којима имамо право да јој се супротставимо. С друге стране, важно је и да сазнамо о искуствима оних који су изложени неправдама које можда нас не угрожавају директно. Тако градимо дубље међусобно разумевање и саосећање, а то је важан стуб света у коме заиста живимо заједно.