Архиве категорија: активности

Сајам књига 2018

Сајам књига

Слоган „Радост читања“ и овогодишњи 63. међународни београдски сајам књига привукли су многе љубитеље писане речи, а међу њима и наше ученике. Библиотечка секција млађих разреда и ученици шестог разреда су са библиотекарком прошетали халама и заустављали се поред омиљених издавача дечје литературе. У сали „Десанка Максимовић“ су присуствовали представљању књига Угљеше Шајтинца, а школска библиотека је добила од аутора поклон – књигу „Б. Н. Д.“ (Банда Нежељених Љубимаца).

 

Промоција књига Виолете Бабић

Осамнаест ученика петог и шестог разреда наше школе ишло је са библиотекаркама 26. септембра у Сава центар, у библиотеку „Владан Десница” на књижевни сусрет са Виолетом Бабић, познатом књижевницом за децу. У веселом дружењу са ученицима из три новобеоградске школе Виолета Бабић је представила своје књиге, међу којима су: Књига за сваку девојчицу, Књига за сваког дечака, Језичке цртице (три књиге) и друге. Учесници су били врло заинтересовани за њене младалачке доживљаје, као и за језичке недоумице, које је Виолета Бабић представила кроз анегдоте. На крају промоције многим ученицима је књижевица потписивала књиге и сликала се са њима.

Јасминка Петровић у нашој школи

У петак 28. септембра, у холу школе, наша школа је имала част да угости најчитанију и најнаграђиванију књижевницу Јасминку Петровић. Њене књиге деца радо читају, јер им је тематика блиска, духовите су и баве се проблемима у одрастању деце, па им тако помаже да пронађу решења за многе проблеме. Јасминка Петровић је овога пута приредила лепу презентацију своје књиге „О дугмету и срећи”, према чијим мотивима је сниман филм „Злогоње”, који је освојио бројне награде на међународним фестивалима. У разговору са децом дотакла се веома важних животних тема, као што су: како се осећају они који су другачији, како ми можемо да им помогнемо, шта је право пријатељство, како да се носимо са увредама и слично. Ђаци трећег и четвртог разреда, као и Јасминкини обожаваоци из старијих разреда, активно су учествовали у разговору са Јасминком, а и гледали су и инсерте из филма, у којем главну улогу игра ученица осмог разреда наше школе Силма Махмути, на шта смо веома поносни.

Упис у основне школе 2018/2019

043028 


УПИС ПРВАКА У ОСНОВНУ ШКОЛУ

Родитељи су дужни да упишу своју децу у основну школу уколико она имају најмање шест и по и највише седам и по година, на почетку школске године.

Школску 2018/2019 годину уписују ученици рођени у периоду од 01.03.2011. године до 28.02.2012. године. Уписна процедура обавља се у складу са свим законима Републике Србије који обухватају овај процес.

Овде пријавите дете за упис у школу 

КОЈА ШКОЛА СЕ УПИСУЈЕ?

Одабир школе врши се у зависности од територије коју обухвата подручје школе. Свака основна школа дужана је да упише све будуће праваке са подручја које јој је додељено. Постоји могућност да школа упише и ученике са подручја неких других школа, али само уз захтев родитеља и уколико то дозвољава капацитет школе.

Подношење захтева за упис детета, родитељи морају да поднесу најкасније до 1.фебруара календарске године у изабраној школи како би дете од првог септембра похађало први разред.

КАДА СЕ ВРШИ УПИС ДЕЦЕ У ОСНОВНУ ШКОЛУ?

Тачан датум уписа првака није утврђен ниједним прописом или законом, али је период од 01.априла, па до краја маја, намењен упису будућих првака у основне школе.

СИСТЕМАТСКИ ПРЕГЛЕД

Систематски преглед деце пред упис у први разред основне школе обавља се код педијатра који на основу прегледа других специјалиста одређује процену здравственог стања детета. Након прегледа педијатар издаје потврду која се прилаже приликом уписа детата у основну школу.

Зрелост детета за похађање основне школе испитује школски психолог.

ДОКУМЕНТА ЗА УПИС У ОСНОВНУ ШКОЛУ

Документа потребна за упис првака у основну школу:

  • извод из матичне књиге рођених
  • уверење о похађању предшколског програма
  • доказ о лекарском прегледу детета
  • доказ о пребивалишту родитеља

Изузетак представљају ученици из осетљивих друштвених група који имају могућност да се упишу без доказа о пребивалишту родитеља и потребне документације.

ТЕСТОВИ ЗА ИСПИТИВАЊЕ БУДУЋИХ ПРВАКА

Тестирање будућих првака врше психолог и педагог школе на матерњем језику. При тестирању деце примењују се стандардни поступци и инструменти који су препоручени од стране овлашћене стручне организације.

Уколико школски психолог или педагог нису у могућности да тестирају дете на његовом матерњем језику у таквим случајевима ангажује се преводилац на предлог савета националне мањине, чији језик дете говори.

РАНИЈИ УПИС ДЕЦЕ У ПРВИ РАЗРЕД

Деца старости од шест до шест и по година могу да се упишу у први разред, али тек након провере спремности за полазак у основну школу која се врши од стране школског психолога. Приликом тестирања примењују се инструменти и поступци препоручени од стране надлежних стручних организација.

На основу урађеног тестирања, психолог школе препоручује:

  • упис детета у први разред или
  • одлагање уписа за годину дана и похађање предшколског програма.

Уколико родитељ из било ког разлога сумња у одлуку о одлагању уписа, може да поднесе захтев за поновно тестирање комисији школе. Комисију школе сачињавају:психолог, педагог,учитељ и педијатар. Након поновног испитивања о спремности за упис, комисија доноси одлуку о упису детета у први разред или одлагању уписа на годину дана и похађање предшколског програма.

КАСНИЈИ УПИС ДЕЦЕ У ПРВИ РАЗРЕД

Уколико дете није уписано у први разред услед здравствених проблема или неког другог разлога, а старије је  од седам и по година, може се уписати у први или одговарајући разред након провере знања.

УПИС ПОСЕБНИХ ГРУПА УЧЕНИКА

Упис у основну школу ученика са сметњама у развоју:

Основну школу за образовање ученика са сметњама у развоју, уписују ученици на основу мишљења интерресорне комисије задужене за процену потреба за пружањем било какве додатне образовне, здравствене или социјалне подршке и уз сагласност родитеља.

-Упис у основну школу страних држављана и деце без држављанства:

Деца која имају држављанство неке друге државе могу уписати основну школу под истим условима као и држављани Републике Србије. Страни држављани, лица без дрржављанства, прогнана или расељена лица – која не знају језик на коме се изводи настава у школама, добијају прилику од школе да науче језик или да се припреме за наставу и допунску наставу, како би успешно наставили са образовањем.

Уколико је ученик држављанин неке европске земље, а привремено борави у Републици Србији, има право да наставу похађа на матерњем језику, да добије бесплатно школовање под условом реципроцитета или на терет родитеља.

ИНДИВИДУАЛНИ ОБРАЗОВНИ ПЛАН И ПОДРШКА У ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ

Након уписивања детета у први разред основне школе, школа може да утврди да постоји потреба за доношењем индивидуалног образовног плана (ИОП) или за додатном подршком у образовању детета. Додатна подршка може да захтева додатна финансијска средства – што може да буде разлог за покретање поступка кроз процедуру упућивања писменог захтева изабраном лекару детета који одређује да ли је потреба за додатном подршком реална, што одлучује интерресорна комисија (ИРК).

Ближе услове за процену потреба за пружањем додатне образовне, здравствене или социјалне подршке ученику, састав и начин интерресорне комисије прописан је Правилником о додатној образовној, здравственој и социјалној подршци детету и ученику.

Ближа упутства за утврђивање права на индивидуални образовни план, његову примену и вредновање, прописана су Правилником о ближим упутствима за утврђивање права на индивидуални план, његову примену и вредновање.

ПРАЋЕЊЕ УПИСА У ОСНОВНЕ ШКОЛЕ

Сваке године јединица локалне самоуправе води евиденцију о броју деце која  су у узрасту за упис у основну школу и на основу тога обавештава родитеље, односно старатеље и школу. За родитеље, односно старатеље који децу не упишу на време у школу, а да притом немају оправдани разлог, следи казна од 5.000 до 25.000 динара.

 


Драги родитељи,

дошло је време да своје дете упишете у школу како би од почетка школске године редовно пратило наставу.

Уколико је ваше дете напунило шест и по година, стасало је да ове године крене у први разред основне школе. Полазак у школу је свечани тренутак за свако дете, па је важно да све припреме за упис и полазак извршите на време.

IMG_20140311_105529-edit

Наша је школа мала и скромна, али успешна, са традицијом и драгоценим искуством у одгајању, едуковању и васпитању бројних генерација. Краси нас ентузијазам истинских заљубљеника у захтеван и одговоран просветни посао и вера у племениту, хуману мисију коју обављамо.

Колектив нам је млад, стручан, амбициозан и безрезервно посвећен, како очувању традиционалних вредности средине у којој деламо, тако и ширењу видика у складу с достигнућима савремене педагошке науке.

Обезбедили смо кабинетску наставу у две смене, боравак за ђаке првог и другог разреда. Организујемо додатне и допунске часове, као и припреме за матурски испит.

Поседујемо информатички кабинет, фискултурну салу, отворене спортске терене и терен са вештачком травом у школском дворишту.

IMG_20140311_105611-edit

Сарађујемо са институцијама  културе (позориштима, музејима, галеријама).

Посебну бригу водимо о безбедности ученика, инсистирамо на националној, верској и културној  равноправности, уважавању личности и нарочито на нултој толеранцији према насиљу сваке врсте.

Развијамо индивидуланост и креативност, негујемо емпатију и колективни дух.

О деци бринемо као о својој,  сваки њихов успех доживљавамо као сопствени и поносимо се резултатима  – који не изостају.

Наш мото је : Моја школа, моја кућа!

У први разред основне школе уписује се свако дете које до почетка школске године има најмање шест и по, а највише седам и по година.

Уз документацију потребну за упис, родитељ доставља и доказ о здравственом прегледу детета.

Изузетно, деца из осетљивих друштвених група могу да се упишу у школу, без доказа о пребивалишту родитеља и потребне документације.

Испитивање детета уписаног у школу врше психолог и педагог школе применом стандардних поступака и инструмената, препоручених од надлежног завода, односно овлашћене стручне организације.  Испитивање деце са моторичким и чулним сметњама врши се уз примену облика испитивања на који дете може оптимално да одговори.

Изузетно, када је то у најбољем интересу детета, детету се може одложити упис за годину дана од стране педагога и психолога, а на основу мишљења интерресорне комисије, које садржи доказе о потреби одлагања и предлог мера додатне образовне, здравствене или социјалне подршке детету у периоду до поласка у школу.

IMG_20140311_105545-edit

У поступку испитивања детета уписаног у школу, школа може да утврди потребу за доношењем индивидуалног образовног плана или додатном подршком за образовање.

Дете старости од шест до шест и по година уписује се у први разред након провере спремности за полазак у школу.

Проверу спремности детета врши психолог школе применом стандардних поступака и инструмената, препоручених од надлежног завода, односно овлашћене стручне организације.

У поступку провере спремности на основу мишљења психолога школа може да препоручи:

1)  упис детета у први разред;

2) упис детета у школу након годину дана, уз похађање припремног предшколског програма.

Родитељ, односно старатељ детета, коме је препоручено одлагање поласка детета у школу за годину дана, може да поднесе захтев комисији школе за поновно утврђивање спремности за упис у школу. Комисију чине: психолог, педагог, учитељ и педијатар детета.

Комисија школе применом стандардних поступака и инструмената, може да одобри упис детета или да потврди одлагање уписа детета за годину дана.

Ако дете старије од седам и по година због болести или других разлога није уписано у први разред, може да се упише у први или одговарајући разред на основу претходне провере знања.

Школа ће уписати у први разред  свако дете са подручја школе.

Школа може да упише и дете са подручја друге школе, на захтев родитеља, у складу са могућностима школе.

У први разред школске 2018/2019 год. уписују се деца рођена од 1. марта 2011. године до 28. фебруара 2012. године уз подношење следеће документације:

  • извод из матичне књиге рођених (оригинал или оверена копија),
  • потврда надлежног лекара о здравственом прегледу детета,
  • потврда предшколске установе о похађању припремне наставе,
  • потврда о пребивалишту.

Упис почиње о1. априла 2018. године и траје до 30. јуна 2018. године.

Упис се врши сваког радног дана од 09,00 до 14,00 сати.

       Све потребне информације о упису деце у први разред можете добити у секретаријату школе или на телефон 011 2155-476 и 2154-975.

Драги, родитељи, посетите наш сајт који ће вам посведочити о успешности и креативности  наших ђака и који ће предано бележити успехе вашег детета .

Срећан полазак у први разред вашем детету и успешно школовање жели колектив Основне школе „Влада Обрадовић Камени“!

                                                                                                                       

 

 

„Школски сан“ Ученичког парламента

Ученички парламент ОШ „Влада Обрадовић Камени“ из Новог Београда крупним корацима граби ка остварењу свог сна.

Наиме, повод за овај текст је кратки драмски приказ под називом „Школски сан“ који су ученици VIII разреда извели 5. фебруара 2014. године у холу школе за своје другаре, наставнике, родитеље и госте из новобеоградске школе „20. октобар“.

IMG_2767IMG_2771

Након измамљених осмеха и аплауза, ученици су упознали присутне са акцијама које су покренули за савременије и боље услове рада своје школе, као и  безбеднији и хуманији живот читавог насеља Ледине.

IMG_2766

Своје потребе и предлоге  Ученички парламент је већ предочио представницима локалне заједнице и проследио надлежним градским и републичким службама. Одговори пристижу. Вербална подршка, почев од родитеља  па до институција не изостаје, али од сна до јаве дуг је пут, зато пожелимо ученицима да не посустану у покушајима да сан о новој школи претворе у стварност.

Јасмина Радовановић, библиотекар

Обележен Дан Светога Саве

ТДК

Као и сваке године и ове је у ОШ „Влада Обрадовић Камени“ , у присуству ученика, родитеља и запослених, обележен Савиндан, дан српске духовности и школска слава.

2

За овај дан су у холу школе уприличене изложбе ликовних и литерарних радова ученика на тему светосавља, а свечаном приредбом и хорским певањем је још једном  оживљен дух великог патрона српских школа.

Присутнима се на пригодан начин обратила директор школе уз честитке ученицима који су се истакли својом креативношћу и постигли значајне резултате у домаћим и међународним такмичењима.

Свети Сава је установљен за школску славу 02. јануара 1840. године одлуком Кнежевине Србије.

31

Гордана Малетић

У холу школе су 11. децембра 2013. године одржана два књижевна сусрета. Списатељица Гордана Малетић је представила свој књижевни опус ученицима трећег и четвртог разреда.IMG_2634

Посета Земунској гимназији

Библиотечка секција старијих разреда је 20. децембра 2013. године посетила Земунску гимназију. Ученике је са радом библиотеке упознала библиотекарка Натка Ћосић, а о гимназији су им говорили директор Милош Бјелановић и ученици II разреда.IMG_2664IMG_2663IMG_2662

 

Трка за срећније детињство

ТДК          

Физичко васпитање

Традиционална „Трка за срећније детињство“, у организацији и под покровитељством Црвеног крста Новог Београда, одржана је 12. октобра 2013. године у београдском парку „Ушће“.

Мото трке био  је „Имамо циљ дођи на старт“. Као и сваке године  ученици Основне школе „Влада Обрадовић Камени“ из Новог Београда, под вођством Зорана Нововића, професора физичког васпитања , активно и у великом броју су учествовали у трци.

               Рама Тахири, ученик другог разреда освојио је друго место, а  Денис Садријев, ученик шестог разреда, освојио је треће место, што представља велики успех и за ученике и за школу.

Зоран Нововић, професор физичког васпитања, организовао је у школи учешће на традиционалном 23. кросу РТС „Кроз Србију“, који је одржан 20. септембра на теренима школе, а у њему учествовало седамдесет ученика старијих разреда.

Овај крос је промотивног карактера, а циљ му је масовност и указивање на значај спорта као генератора здравог живота.