Архиве аутора: administrator

Ликови на новчаницама

Тринаест ученика другог разреда који су учествовали у манифестацији „Читалачка значка” били су у среду 16. маја са библиотекарком Наташом у Народној банци Србије. Библиотекарке су одлучиле да ове године награде најбројнију групу вредних читалаца одласком на радионицу „Ликови на новчаницама”, која је ђацима била врло занимљива и корисна.

Пре саме радионице ђаци су обишли Саборну цркву, као и гробове Вука Ст. Караџића и Доситеја Обрадовића, где су разговарали са библиотекарком о њиховом просветитељском раду. Када су дошли у НБС, на самом почетку радионице ученици су разговарали са едукаторком о важним личностима које се налазе на нашим новчаницама, а затим су састављали слагалице-новчанице. На крају су читали бројне занимљивости везане за поменуте личности. Ускоро ове другаке очекује у библиотеци квиз о свему што су чули и научили.

Такмичење ликовних секција

Општинско такмичење ликовних секција у организацији „Пријатеља деце“ општине Нови Београд, одржано је 10.5.2018. у ОШ „Ратко Митровић“ на Новом Београду.Учесвовало је 5 ученика наше школе од 2. до 4. разреда. Ученике је водила учитељица Зорица Вигњевић која води ликовну секцију. Ученица 4-2, Анђела Карапанџић освојила је 3. место на овом такмичењу на тему „Цртам Бајку“, а ученица 4-1 Елена Прекадини, освојила је 2. место са цртежом на тему „Ближи се ближи лето“.

 

 

Мађионичар у нашој школи

Дана 25. априла 2018. имали смо специјалног госта у нашој школи – мађионичара, на радост деце од првог до четвртог разреда, којима је он показао различите трикове, у којима су и они сами учествовали. Сви су након дружења са мађионичарем били весели.

Читалачка значка

Манифестација „Читалачка значка” одржава се у нашој школи од почетка њеног оснивања и окупља велики број ученика. Ове године је било укључено 45 ђака, који су вредно читали одабрана књижевна дела и писали своје читалачке дневнике, уз помоћ библиотекарки Јасмине и Наташе. Постигнут је циљ манифестације, а то је подстицање деце на читање, критичко мишљење и самостално анализирање књижевних дела. Завршна свечаност – читалачки час одржан је у среду 25. априла са библиотекарком Маријаном Дебељак из библиотеке „Вук Караџић”, која је са ученицима разговарала о прочитаним књигама, повезујући њихова искуства са оним што су прочитали.

Прослава Дана школе

Ове године Дан школе прославили смо 20. априла уз присуство бројних родитеља, гостију и ђака школе. Пошто се ове године у многим градовима света прославља стогодишњица завршетка Првог светског рата, одлучили смо да и ми у школи обележимо овај значајан јубилеј. Приредби је претходио Литерарно-ликовни конкурс „Слобода”, а и сама приредба је била посвећена тој тематици. Ученици који су освојили прва три места на конкурсу награђени су на свечаности, као и остали ученици који су добили бројне награде на другим такмичењима ове школске године.

   

Ученици петог разреда припремили су са библиотекарком Наташом представу под називом „Слобода може да се чује”, а ученици рецитаторских секција млађег узраста (припремала их је учитељица Драгана Томашевић) и старијег узраста (спремала их је библиотекарка Наташа Стојиљковић) рецитовали су песме о слободи. Хор је улепшао приредбу са три пригодне композиције, од којих је једну свирала на хармоници вишеструко награђивана ученица седмог разреда Ања Броћиловић. Посебно изненађење за ученике било је појављивање у представи наставника историје Милоша Марчетића у улози војводе Живојина Мишића. На крају свечаности присутне је увеселио наступ ритмичке секције млађих разреда учитељице Весне Андријевић.

Након приредбе ђаке је у дворишту школе чекало изненађење – чланови тима „Шкоград”, који вредно раде на унапређивању и улепшавању наше школе. Они су се са децом, комшијама и запосленима дружили и разговарали о будућој летњој учионици, која ће се овога лета градити захваљујући пројекту који је припремио и реализовао „Шкоград”.

Квиз за осмаке

У холу школе је 18. априла одржан квиз за ученике осмог разреда из српског језика и хемије ради што боље припреме ђака за пријемни испит у средњу школу. Представници одељења одговарали су на занимљива питања својих наставница, док су остали ученици навијали за своје другаре. Боље знање из хемије показало је одељење 8/2 и то за само један бод, а из српског језика је боље било 8/1, такође за један бод. Целокупан резултат био је изједначен, а ученици су се добро забављали док су се подсећали целокупног градива из ова два предмета.

Други круг међународног математичког такмичења „Пангеа“

У недељу, 22. 4. 2018. године одржан је други круг међународног математичког такмичења „Пангеа“. Учитељица Љиљана Тодоровић је припремала и водила три ученика који су се најбоље пласирали у првом кругу овог такмичења: Ђуровић Тамару 3-1, Максут Уроша 3-2 и Јашари Дејана 3-1. Такмичење је организовано на општинском нивоу у приватној Основној школи „Бејза“ на Бановом Брду.

Одлична организација и топла добродошлица, као и пригодно послужење и поклони су учинили да наши ученици понесу једно ново искуство и лепе утиске.

Пријатељи деце општине Нови Београд

У организацији „Пријатељи деце општине Нови Београд“ организовано је такмичење „Ускршње ликовне чаролије“.Учествовали су ученици креативне радионице и ликовне секције наше школе (руководиоци секција учитељице Сњежана Солдо, Зорица Вигњевић и Ивана Милић).

За осликана дрвена јаја прво место освојила је ученица Елена Дивовић 4/2, друго место Ана Ћирковић 4/2.За цртеже друго место Елена Дивовић 4/2, треће место Теодора Зејак 2/1.Сви награђени ученици добиће дипломе, а првонаграђени дипломе и књиге. Честитамо!

Тржница идеја

У петак, 30. марта у Етнографском музеју је организована пета Тржница идеја. На овогодишњој манифестацији представило се 28 музеја и установа културе и организација које се баве едукацијом деце и младих. Тринаест ученика наше школе је учествовало у разговорима, опробало се у препознавању бајке на основу илустрације, у драматизацији бајке, изради животиња оригами техником, проучавању исхране кикиндске сове, игри меморије  и другим занимљивостима. Показало се да смо и кроз организовање оваквих манифестације све ближе циљу – успостављању континуиране сарадње музеја и школе, увек водећи рачуна о добробити деце.

Руски кутак

Десетак ђака четвртог разреда ишло је 14. марта са библиотекарком Наташом у Руски кутак, који се налази у библиотеци „Владан Десница”, у „Сава центру”. Дружење је организовано поводом навршавања 105 година од рођења највећег руског писца за децу Сергеја Михалкова, што је обележено широм Русије као национални празник. Пошто је ова библиотека добила на поклон 1500 књига на руском језику за децу од супруге Сергеја Михалкова, отворен је у њој Руски кутак. Домаћице, библиотекарке Александра и Наташа, припремиле су богат програм за ученике наше школе, као и ОШ „Јован Дучић”.

Тридесетак ђака је уживало у слушању руских бајки, позоришту сенки и сазнавању много занимљивих чињеница о Русији. Наша наставница Гордана Цалић читала је бајку „Јабука” на руском, како би ђаци уживали у лепоти и мелодији руског језика. На крају двочасовног дружења организована је ликовна радионица – цртање чувених руских лутака – бабушки, од којих ће бити направљена изложба. Како су деца на крају изјавила, било им је врло занимљиво и лепо.